Kunstsmeden – gluggelokk og kikkehull

Av og til er man heldige. Da jeg forhandlet med Sven Undheim om å kjøpe en stor «smijerns-ridder»  (Don Quijote i mannshøye) som var falt ned i hagen hans, fikk jeg føling med at han kunne lage litt av hvert. Han vise meg rundt i verkstedet og jeg fikk litt innblikk i noen «umulige» smijerns-maskiner samt mye flott i jern. «Kunne du tenke deg å lage noe glugger med lokk på fire dører i Gestapomuséet i Bergen?», spurt jeg han.

«Ja det skulle nok gå, men hva er målene?» Så mailet vi litt og en kveld ringte han og fortalte at det var klart. Jeg fikk alt med meg på flyet til Bergen, etter å ha betalt en salig frakt for sekken min på Norwegian! Jeg turte ikke ta dem med gjennom security’en, av frykt for at de ville bli konfiskert.

Hvem er denne smijerns kunstneren Sven Undheim?

I 2016 startet han verksted og atelier-fellesskap på Nesodden, og har siden våren 2017 delt sin tid mellom arbeid på eget verksted og fast jobb som metallarbeider på verkstedet til Den Norske Opera og Ballet i Oslo siden 2017 Der bruker han sin fagbakgrunn i konstruksjon av de sceniske oppsetningene til forestillingene.

Tok mastergraden i Medium-og materialbasert kunst, på fagområde Metall og smykkekunst – ved Kunsthøgskolen i Oslo 2014 – 2016. Vider BA i Kunstfag, fagområde Metall og smykkekunst  – Kunsthøgskolen i Oslo 2011 – 2014 og med vekt på apesialeffekter (SFX) – Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS) 2009-2010

Han var vikarierende verksmester på avdeling for Metall og smykkekunst – Kunsthøgskolen i Oslo iseptember 2016- Juni 2017, verkstedsassistent/studentassistent/ringehjelp – Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Metall og smykkekunst 2012-2014, 2015-2016.

I den senere tid har han hatt utsmykningsarbeid for Resturant Rest 2019, konsulentarbeid og teknisk produksjon for en rekke kunstnere blant annet Eirik Audunson Skaar, Tori Wrånes, Trine Wester og Neil Forrest. 2014-. Videre produksjon av hjelpeinstrument til bevegelseshemmede for Independence Gear AS 2017 og vært konsulent og verktøysmed for Strix Television, Farmen på TV2 2016-2019.

Ja jeg besøkte han på Nesodden viste han meg rundt på verkstedet og demonstrerte rare, mekaniske installasjoner som beveget seg med hjul og trinser til lyder og små klikk. Utrolig spennende!

Kanskje vi kan bruke han til flere oppdrag for Gestapomuséet?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *